Bourgognes underdogs er på vej til toppen

Bourgognes underdogs er på vej til toppen

Aug 14, 2025phileas@thecompany.dk User

Bourgognes underdogs er på vej til toppen

Der er noget i gærde i Bourgogne. Noget, der får gamle hierarkier til at vakle, og som allerede kan smages i glasset.

For mens verdens fokus i årtier har ligget tungt på de klassiske navne og dyre skråninger – Meursault, Puligny, Vosne – så er det altså hos nogle af de “billigere” og tidligere lidt oversete områder, der i disse år sker noget vildt.

Og det handler ikke om branding. Det handler om klima.

2023 var en af de varmeste årgange nogensinde i Bourgogne. 
I lavtliggende marker i Côte de Beaune og Côte de Nuits betød det udfordringer: højere alkohol, mere modenhed – men også risiko for at miste den syre og spændstighed, som gør Bourgogne til Bourgogne.

Men længere oppe – i områder som Hautes-Côtes de Beaune, Santenay og små byer som Rochepot – var det en anden historie.

Her ligger markerne højere. De får mere luft. Det er køligere, og druerne modner langsommere. I varme årgange, som 2023, giver det vin med mere balance, mere nerve og mere friskhed, uden at gå på kompromis med frugten. Det er Bourgogne, med rank ryg og fast greb i glasset.

Og det er den mulighed sønnen Jerome fra den lille familieejede producent Guy Fouquerand, virkeligt har set, grebet og håndteret til UG. Og det er vi glade for...


De laver vin i Rochepot – en lille, søvnig by, du ikke læser om i vinmagasinerne, men som vi har besøgt flere gange. Og når han laver vin i årgange som 2023, så bliver det tydeligt, at højden ikke længere er en ulempe – det er en fordel.

Egentlig var de bare bønder. De solgte deres druer videre til større huse, som stod for vinificeringen. Men for få år siden besluttede familien, at tage sagen i egen hånd – og begyndte selv at lave vin fra deres egne marker. Hvis du kigger efter kan du se at der står “viticulteur récoltant” på etiketten. Det betyder, at de både dyrker druerne og laver vinen selv. 


I kassen får du tre forskellige vine – alle fra årgang 2023 og fra marker omkring Rochepot. To flasker Bourgogne Chardonnay med friskhed, citrus og en let saltet mineralitet. To flasker Hautes-Côtes de Beaune Pinot Noir med saftige røde bær og rank syre. Og to flasker af husets topvin: Santenay 1er Cru, der byder på mere struktur og klassisk dybde.

Det er klassisk Bourgogne. Bare med lidt mere kant. Lidt mere energi. Lidt mere… Backstage.

Så hvis du stadig tror, at det kun er vinene fra de store navne, der leverer – så er det på tide at smage med.

De der underdogs er på vej op. 


More articles